Dit zou de nieuwe jesjiva worden in Heide-Kalmthout . Het gebouw was U-vormig met links en rechts de zijbeuk en achteraan de trappen naar de inkomhal en het hogere deel met onderaan de keuken , daarboven de studiezaal en de refter. (plan van de voorzijde bewerkt door ons)

In een jesjiva wordt onderwijs gegeven aan jonge jongens volgens de tradities van de Joodse godsdienst en cultuur. 
In Wilrijk staat dergelijke school namelijk de “Yeshiva ets chajiem” die bekend is over de hele wereld. Maar zonder de tweede wereldoorlog had deze school waarschijnlijk gestaan in Heide Kalmthout.
In augustus 1929 werd in Heide Kalmthout de “jesjiva ets chajiem” opgericht door de heren I. Masel en Burack. Aanvankelijk waren er slechts enkele leerlingen en werd onderricht gegeven in de Thillostraat .
Daarna verhuisden ze naar de Statiestraat in hotel Meyer en later naar de overkant Hotel de la Station . De jesjivah in Heide werd beschouwd als 1 van de voornaamste jeshivot in Europa . En dus ook vanuit het buitenland kwamen er leerlingen naar de jesjiva in heide zodat er in de tweede helft van de jaren dertig meer dan 100 leerlingen waren. Hierover meer in het werk van Marleen dat je kan lezen in een apart tabblad op deze website blz 30-32 .

Hotel de la station vroeger.
Postkaart van F. Hoelen archief Kalmthout
Zo ziet er het vroegere Hotel de la Station uit in 2020.
Gebouw in de Heidestatiestraat dichtbij het station.

Omdat het aantal leerlingen bleef stijgen werd in 1936 een bouwtoelating aangevraagd voor een nieuwe jesjiva en deze werd ook door de gemeente gegeven . Er werden plannen gemaakt en in 1938 werd gestart met de bouw op het einde van de wilgendreef , een zijstraat van de leopoldstraat. Toen de muren meer dan een meter boven de grond stonden, brak de oorlog uit en kon het gebouw niet meer voltooid worden.


In het archief van kalmthout liggen de bouwplannen van de jeshiva . In het verleden werden architectonische plannen en ontwerpen van designers afgedrukt op speciale ‘blauwdrukken‘ om plannen op een goedkope wijze te dupliceren. Wij hebben deze blauwe kleur gewijzigd om te proberen de plannen beter zichtbaar te maken.
De plannen werden getekend door de architecten Ratzersdorfer-Hornick van Merksem .
Het gebouw bevat 3 verdiepingen : kelder , gelijkvloers en eerste verdieping.

Kelderverdieping kwam ongeveer een meter boven de grond.
Opzij waren er plaatsen voor verschillende voorzieningen zoals chauffage , pompinstallaties , baden. Achteraan waren er ook baden , toiletten , bureau en 2 grote keukens .
Op het gelijkvloers waren er opzij de wachtzaal , bureau , bibliotheek en verschillende kamers voor de studenten .
Achteraan vergaderruimtes , vestiaires en een grote studiezaal.
Op het eerste verdiep aan de zijkant nog 32 kamers , achteraan een balkon , vergaderruimtes en toezichtruimtes en een grote refter .
Zijaanzicht van het gebouw

In november 2008 nodigde Lukas Pairon David Susskind (oprichter van het Brusselse CCLJ – www.cclj.be) uit in zijn dorp Heide-Kalmthout (B) om de bestuursleden van de «VZW Synagoge Heide» te ontmoeten. David vertelde hen over zijn herinneringen als puber in de yeshiva van Heide, waar hij enkele jaren voor de 2e wereldoorlog studeerde. Afgezien van de amateuristische kwaliteit van de beelden, behouden we vandaag vooral de geïnspireerde woorden van een man die altijd zijn waarden van openheid en vrede heeft overgedragen. Een exclusief getuigenis.